چرا گیاهان آبزی ؟
شاید نخستین پرسشی که در ذهن خواننده شکل بگیرد این باشد که اصولاً چه نیازی به نگهداری از گیاهان آبزی در یک آبزی دان است ؟ شاید با خود بگویید که بسیاری از تکثیر گاه های ماهیان زینتی وجود دارند که در آنها هیچگونه گیاهی موجود نمی باشد و در عین حال بهترین ماهی ها را نیز تولید می کنند. پس به راستی چه نیازی به گیاه زنده و طبیعی در نگهداری و تولید ماهیان آکواریمی می باشد ؟ البته گیاهان زنده فواید متعددی دارند ، اما اگر بپذیریم که آکواریم یک اکوسیستم کوچک است ، از این دیدگاه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- گیاهان میتوانند به عنوان ابزاری جهت تشخیص کیفیت آب بکار روند. به عبارت دیگر رشد برخی گیاهان در مخزن می تواند نشانه آن باشد که ماهیان قادرند به خوبی در آنجا رشد نمایند. به عنوان مثال آب مخزنی که در آن nitella یا خزه سنگی به خوبی رشد کند برای نگهداری از ماهیان زنده زا ایده آل است.
2- گیاهان آکواریمی با ایجاد رقابت غذایی و جذب مواد مغذی از رشد بیش از حد جلبک ها در مخزن پیش گیری خواهند نمود.
3- اگر قصد دارید که از آکواریم به عنوان بخشی از دکوراسیون منزل استفاده نمایید مطمئن باشید که یک مخزن محتوی گیاهان آبزی به هیچ عنوان با یک آکواریم بی گیاه قابل مقایسه نمی باشد.
4- گیاهان آبزی می توانند به طور مستقیم به عنوان غذای برخی ماهیان مورد استفاده قرار گیرند و یا اینکه با تهیه غذا برای ارگانیسمهای دیگر که به نوبه خود مورد مصرف غذایی ماهیان قرار می گیرند ، به طور غیر مستقیم خوراک ماهیان را پرورش می دهند.
5- گیاهان آبزی می توانند برای ماهیان تازه به دنیا آمده و یا ماهیان کوچک که توانایی مقابله با ماهیان بزرگ آکواریم را ندارند نقش پناهگاه را ایفا نمایند.
6- با استفاده از گیاهان آبزی می توان محیط آکواریم را همانند محیط زیست طبیعی ماهی طراحی نمود و در نتیجه به ماهی کمک کرد تا رفتار طبیعی خود را در آسایش و آرامش به نمایش بگذارد.
7- دفعیات ماهیان می توانند به عنوان کودی مناسب برای گیاهان آبزی به حساب آیند ، این بدان معنی است که گیاهان می توانند بخشی از مواد دفعی تولید شده توسط ماهی های موجود در آکواریم را جذب نموده و با این کار در سالم سازی آب نقش داشته باشند.
8- گیاهان در طول روز می توانند با کمک نور به فتوسنتز پرداخته و اکسیژن را در ستون آب تزریق نمایند البته این عمل با وجود پمپ های هوا ممکن است چندان با اهمیت به نظر نیاید اما آنچه مهم تر است این است که گیاهان در همین فرآیند قادرند دی اکسید کربن را جذب نموده و کیفیت آب را بهبود بخشند.
9- وجود گیاهان در مخزن می تواند به ماهیان ترسو یا خجالتی مانند سیکلیدهای کوتوله کمک کند که با احساس امنیت بیشتری در آکواریم به شنا بپردازند و از گوشه گیری آنها بکاهد.
10- گیاهان آبزی یا باقی مانده آنها موادی از خود در آب رها می سازند که می توانند در سلامت ماهی تاثیر مثبتی داشته باشند.
11- برخی گیاهان آبزی می توانند آب را تصفیه نمایند. امروزه از بعضی گیاهان مانند عدسک های آبی برای تصفیه آب و بهبود کیفیت آن استفاده می گردد. همچنین بیشتر گیاهان قادرند با جذب ترکیبات ازت دار و فلزات سنگین ، موادی را که برای ماهیان کشنده محسوب می شوند از محیط خارج کنند.
12- در مخازن بزرگ یا استخرها ، گیاهان آبزی می توانند با سایه افکندن بر کف مخزن از رشد و شکوفایی بیش از حد جلبک ها و حتی گیاهان ناخواسته جلوگیری نمایند.
13- اصولاً نگهداری از گیاهان آبزی زینتی به نوبه خود نوعی تفریح و سرگرمی محسوب می شود که اگرچه در کشور ما هنوز چندان شناخته شده نیست اما در بسیاری از نقاط دنیا طرفداران زیادی دارد. برخی افراد علاقمند به آکواریم با انتخاب نمونه های مناسب دست به طراحی آکواریم های زیبایی می زنند که اگرچه ساختن آنها پروسه ای زمان بر است و وقت و دقت و صبر زیادی را طلب می کند اما نتیجه آن بی نهایت جذاب است. به این شیوه باغداری زیر آبی یا aquatic plant gardening گفته می شود.
14- بسیاری از گیاهان به عنوان محل مناسبی برای تخم ریزی ماهیان محسوب می گردند و حضور برخی از آنها ماهیان را وادار به تخم گذاری می کنند. به بیان ساده یکی دیگر از مزیت های وجود گیاهان در آکواریم کمک به تکثیر ماهیان است .