سه کنجه خیز ، سه کوله خیز ، ستاره مرداب
نام علمی : trapa natans
نام فارسی : سه کنجه خیز ، سه کوله خیز ، ستاره مرداب
نام انگلیسی : water chestnut
معرفی :
این گیاه با برگ های مجتمع لوزی شکل که اندازه آنها حدود پنج سانتی متر است معمولاً برای تزئین استخرها مورد استفاده قرار می گیرد زیرا بخش عمده برگ های سبز و براق آن به صورت شناور و طوقه ای بر سطح آب ایجاد می گردند و برگ های زیر آب معمولاً فاقد پهنک و به صورت رشته ای می باشند ولی در شرایط مناسب ، آب سبک و رژیم نوری دست کم 12 ساعت در روز می توان آن را در آبزی دان نیز نگهداری نمود و البته گفتنی است که برای افراد مبتدی انتخاب مناسبی نمی باشد. از این گیاه می توان به عنوان نمونه ای مناسب برای پالاداریوم ها استفاده کرد. معمولاً سه کوله خیز را در حوضچه هایی با بستر گلی با مواد آلی فراوان و مقدار کم مواد کلسیمی (آب نسبتاً سبک) کشت می کنند. گفتنی است که سه کوله خیز نوعی میوه چوبی با شکل عجیب تولید می کند که دارای دو یا چهار خار برآمده بوده و ظاهری ستاره ای شکل به میوه می دهد و گهگاه می توان آنها را در کناره ساحل دریای مازندران بر روی ماسه ها مشاهده نمود.
راهنمای پرورش :
بیشترین طول…………….….….100 سانتی متر
نیاز نوری………………….شدید – بسیار شدید
دما(سانتی گراد)………………..……….18تا 26
شیوه تکثیر……………دانه – ساقه های خزنده
سرعت رشد.…………………………….….متوسط
محل قرارگیری……………………..…………شناور
گونه های سازگار :
سه کوله خیز را می توان با گون هایی مانند potamogeton crispus ، potamogeton perfoliatus ، myriophyllum spicatum ، ceratophyllum demersum و …. کشت نمود.
پراکنش در ایران :
تراپا ناتانس با برگ های شناور در استان های گیلان و مازندران وجود دارد. در تالاب انزلی و به ویژه در تالاب سیاه کشیم به فراوانی می روید و همچنین می توان آن را در آبگیر عینک رشت مشاهده نمود. گفتنی است قهرمان (1377) از گونه دیگری از جنس trapa با نام t.bispinosa نام می برد که بومی ایران نیست ولی به عنوان گیاه آبزی برای پرورش در آکواریم وارد کشورمان گردیده و در بعضی استخرها و حوض برخی از مساجد در ایران دیده شده است. البته برخی از کارشناسان گیاه اخیر را زیرگونه ای از گیاه سه کوله خیز می دانند و نه گونه ای مجزا. همچنین بعید است که این گیاه برای استفاده در آکواریم وارد شده باشد زیرا همانگونه که ذکر گردید سه کوله خیز انتخاب مناسبی برای آبزی دان خانگی نیست در نتیجه اگر هم گیاه t.bispinosa به آب های ایران معرفی شده باشد احتمالاً دلیلی به غیر از استفاده در آکواریم ها داشته است.
خیلی ممنون.لطفا اطلاعات رو جامع تر کنید.باتشکر
سلام ممنون از مطالب لطفا نام تیره اش رو هم بفرمایید