صیاد مرداب ، پشه گیر ، انبانی
نام علمی : utricularia vulgaris
نام فارسی : صیاد مرداب ، پشه گیر ، انبانی
نام انگلیسی : bladder wort
معرفی :
این گیاه از معدود گیاهان آبزی غوطه وری است که گوشتخوار می باشد. نگهداری آن در آکواریم حتی به تنهایی و به عنوان یک گیاه گوشتخوار نیز سرگرم کننده است. برخی از برگ های گیاه صیاد مرداب به کیسه های کوچکی جهت به دام انداختن ارگانیسم های آبزی تبدیل شده است. این تله های کوچک در حالت عادی توخالی و چروکیده هستند و در دهانه آنها مژه هایی وجود دارد که مانند ضامن عمل می کند بدین صورت که زمانی که موجودی این مژه ها را تحریک نماید ، در کیسه باز شده و آب به داخل آن مکیده می شود. در نتیجه این عمل طعمه نیز به داخل کشیده شده و در تله بسته می شود تا شکار هضم شود. در نتیجه گیاه صیاد مرداب می تواند برای پاک سازی آب آکواریم از موجودات ذره بینی بکار رود و البته باید در بکار بردن آن در مخازنی که از لارو ماهی ها نگهداری می شود پرهیز نمود.
راهنمای پرورش :
بیشترین طول……………….….20 سانتی متر
نیاز نوری…………………………………شدید
دما(سانتی گراد)……….……………….18تا 25
شیوه تکثیر………………………………..قلمه
سرعت رشد.……………………………….….تند
محل قرارگیری…………………..…………غوطه ور
گونه های سازگار :
این گیاه آبزی غوطه ور حقیقی را می توان با نمونه های جنس eleocharis ، isoetes ، vallisneria ، myriophllum و گیاهانی که برای آکواریم آب سرد مناسبند ، کشد کرد. به عقیده اینجانب بهتر است از نگهداری چند گیاه غوطه ور بدون ریشه در آن واحد در یک مخزن پرهیز نمود زیرا رشد فزاینده آنها ممکن است باعث بوجود آمدن کلاف تو در تویی از گیاهان شده و محیط مناسبی برای رشد جلبک ها فراهم نماید. به بیان ساده نگهداری گیاه صیاد مرداب به همراه چنگال آبی (سراتوفایلوم) در یک مخزن پیشنهاد نمی گردد.
پراکنش در ایران :
بنابر گزارش نقی نژاد (2007) در ایران دست کم سه گونه از یوتریکیولا با نام های utricularia minor ، u.australis و u.vulgaris وجود دارد. بیشتر آنها از استان های گیلان و مازندران گزارش شده و برخی گزارش ها در مورد وجود نمونه هایی از این گیاه آبزی گوشتخوار در هویزه نیز وجود دارد. در لرستان ، آبگیرهای اطراف جاده هراز و پارک ملی لار ، شهرستان فیروزکوه و تالاب هشیلان در 36 کیلومتری شمال غربی کرمانشاه می توان نمونه هایی از این گیاهان را یافت نمود.
اشتراک گذاری
عالی بود و کامل ممنون